Instalarea Corecta a Garniturilor pentru Flanse II – Montaj si Strangere

Montajul instalatiilor de regula este executat de personal calificat, astfel incat sa fie efectuat in conditii de siguranta si fara riscul de scurgeri sau avarii. Cu toate acestea, ca profesionisti in domeniul garniturilor, dorim sa facem cateva precizari in legatura cu cele mai uzuale probleme aparute la montajul garniturilor, care pot duce la scurtarea duratei de viata a acestora sau chiar la scurgeri imediate.

Pregatirea flanselor

Pentru ca garnitura sa functioneze la capacitate maxima, flansele trebuie pregatite corespunzator inca dinainte ca sistemul de etansare sa fie instalat.

Suprafata de etansare a flanselor trebuie curatata de orice impuritati si pe cat posibil netezita. Garniturile folosite pentru etansarea flanselor sunt plate si nu au o compresibilitate foarte mare, astfel ca nu sunt la fel de eficiente pentru umplerea golurilor din suprafata de etansare precum o garnitura de cauciuc.

De asemenea, cele doua planuri ale flansei trebuie sa fie perfect paralele, sau cat mai aproape de paralel, astfel incat sa se evite compresiunea inegala a garniturii.

Pentru aceste situatii, in care suprafata de etansare este neregulata sau planurile sunt nealiniate, recomandam folosirea garniturilor cu grosime mai mare (mai mare sau egala de 3mm) care vor putea compensa aceste diferente de nivel.

Strangerea bolturilor

Exista cateva aspecte foarte importante de care trebuie sa tinem cont atunci cand incepem montajul efectiv si strangerea bolturilor de pe flansa astfel incat sa nu apara scurgeri sau sa fie avariate elementele din montajului.

Secventa de strangere a bolturilor

 

Bolturile trebuie tensionate cu forta precisa iar strangerea trebuie impartita in mod egal asupra intregii suprafete. Strangerea corecta inseamna, printre altele, folosirea proprietatilor elastice a bolturilor. Pentru a functiona bine, un bolt trebuie sa actioneze precum un arc. In practica, procesul de strangere exercita o tensiune axiala pe bolt, in timp ce boltul raspunde cu o forta egala si opusa, apropiind cele doua planuri ale flansei si practic efectuand etansarea. Aceasta strangere se pierde in timp; relaxarea bolturilor (aproximativ 10% din strangere in primele 24 de ore), relaxarea garniturii si vibratii din sistem pot contribui la pierderea fortei de strangere.

Nota: pentru sisteme unde exista variatii foarte mari de temperatura, iar garniturile sunt supuse fluajului, recomandam folosirea de garnituri spirometalice care, prin constructie, au capacitati elastice ce pot compensa pentru variatiile in presiunea de strangere.

Pentru a diminua din efectul pierderii de forta de strangere, recomandam o serie de reguli de buna practica:

  • Strangerea bolturilor in ordinea propusa mai sus, astfel incat sa se evite fisurarea garniturii, si pentru a se obtine o strangere egala pe toate suprafata flansei.
  • Trecerea prin cel putin patru runde de strangere succesiva.
  • Folosirea de garnituri mai subtiri, acolo unde este posibil.

Avand in vedere rolul indispensabil al strangerii corecte in etansarea flanselor, se recomanda folosirea de chei dinamometrice pentru un control precis a fortei de strangere. Pe de o parte, daca forta de strangere este prea slaba, garnitura nu poate etansa, iar pe de alta parte, daca este prea mare, exista riscul ca garnitura sa se striveasca si astfel sa-si piarda proprietatile de etansare.

In continuare va prezentam o serie de valori orientative pentru diverse dimensiuni de flanse. Atentie, aceste valori nu pot fi considerate de referinta, sunt doar valori orientative. Forta de strangere trebuie determinata  la momentul instalarii, de catre persoane autorizate, avand in vedere situatia reala.

Valorile de cuplu din tabel sunt masurate in Newton-metru (NM)

Valori cuplu de strangere a bolturilor – NM

Articolul anterior din aceeasi serie: Instalarea Corecta a Garniturilor pentru Flanse – Materiale si Grosime

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.