Ca producator de garnituri industriale, unul dintre principalii factori de calitate a produselor Unitape Prod este durata de viata – timpul pana la momentul in care este necesara inlocuirea. Aceasta mentenanta este fireasca, dar totodata poate tine linia de productie pe loc multa vreme sau, mai grav, poate fi rezultatul unei avarii. Un factor important este constructia garniturii (de la material pana la realizarea efectiva a garniturii), dar la fel de importanta este instalarea garniturii. Instalarea gresita poate compromite o garnitura inca din primul moment de functionare, pe cand o instalare corespunzatoare poate prelungi durata de viata cu pana la 20-30%.
Una dintre cele mai solicitate categorii de produse Unitape sunt garniturile plate pentru flanse – producem in jur de 10.000 de garnituri plate pe saptamana, dar cu toate acestea abordam fiecare cerere cu cel mai mare interes si consideratie.
Totul incepe cu materialul garniturii: Alegerea materialului este un proces la care participa atat clientul cat si persoanele din cadrul departamentului tehnic Unitape Prod, astfel incat produsul final sa reziste cerintelor de presiune si temperatura, totodata fara a majora inutil pretul final. Un material potrivit este primul pas spre o viata mai lunga a garniturii si implicit un timp mai lung intre lucrarile de mentenanta.
Instalarea garniturilor pentru flanse – Alegerea grosimii
Grosimea garniturii este de asemenea foarte importanta pentru durata de serviciu a garniturii. Regula generala este: mai subtire este mai bine. Desi de multe ori tendinta este sa se aleaga garnituri cat mai groase, producatorii de garnituri si specialistii din acest domeniu recomanda folosirea garniturilor subtiri din mai multe motive:
- Rezistenta mult mai mare la presiunile interioare – deoarece o garnitura mai subtire are o suprafata mai mica cu care intra in contact cu fluidul de lucru (vedeti desenul alaturat – cu cat este garnitura mai groasa, cu atat suprafata de contact (si presiunea) este mai mare. Din acelasi motiv este si rata scurgerilor mult mai mica in cazul garniturilor mai subtiri.
- De asemenea, flansele care sunt etansate cu garnituri plate mai subtiri nu au acelasi grad de relaxare a strangerii, astfel ca vor retine strangerea intiala mai mult timp.
- Iar pe langa aceste motive tehnice, mai trebuie luat in considerare si motivul economic. Garniturile subtiri sunt evident mai ieftine.
Sunt totusi cateva situatii deosebite in care suntem nevoiti sa folosim garnituri cu grosimi mai mari:
- Pentru flanse a caror planuri nu sunt perfect paralele
- Pentru flanse cu diametre foarte mari (de peste 3 metri)
- Pentru flanse unde presiunea interna este scazuta sau aproape inexistenta, si astfel nici strangerea nu este foarte mare.
- Flanse vechi sau uzate, unde suprafata de etansare este deteriorata sau neregulata.
Dincolo de aceste motive foarte specifice, o garnitura mai subtire este de cele mai multe ori mai buna. Cu toate acestea, solutia optima nu este mereu evidenta, asa ca lucram impreuna cu clientii nostri pentru a gasi caracteristicile necesare si suficiente.
In urmatorul articol vom intra in detalii despre montajul propriu-zis si strangerea bolturilor.
Felicitari pentru acest articol tehnic bine argumentat.
Buna ziua, as dorii sa va intreb si eu daca am un calorifer de aluminiu, si setul lor de klingerit nu este in regula ( am schimbat mai multe ) pentru racorduri si reductii, ce fel de garnitura imi recomandati ? Va multumesc
Buna ziua domnule Costache!
Nu suntem in masura sa judecam calitatea garniturilor venite la pachet cu caloriferul – de regula este bun setul primit de la producator. Incercati un magazin de profil (Romstal) pentru garnituri tot din klingerit, dar ceva mai dure si de grosime maxima 1.5mm.
Cel mai probabil puteti folosi si garnituri plate din cauciuc NBR, dar sunt mai usor de gasit si la fel de eficiente gartniturile de klingherit.
Va urez succes si speram sa va rezolvati problema!